Logo BIP Logo Youtube Logo ePUAP
Rozmiar tekstu

Lista aktualności

Menu

31 maja - Dzień Bociana Białego

31 maja w Polsce i od 2003 r. na świecie obchodzony jest Dzień Bociana Białego. Święto zostało ustanowione przez Polskie Towarzystwo Przyjaciół Przyrody pro Natura.

Bocian biały jest nieodłącznym symbolem polskiej wsi i jednym z najbardziej znanych i lubianych gatunków ptaków w kraju. Polskie bociany podlegają ochronie ścisłej i należą do gatunków wymagających ochrony czynnej. Bocian biały figuruje w załączniku I Dyrektywy 2009/147/WE w sprawie ochrony dzikiego ptactwa, tzw. Dyrektywy ptasiej, stając się w krajach Unii Europejskiej przedmiotem ochrony w ramach sieci Natura 2000.

Dla podtrzymania i zachowania bociana białego niezbędne jest utrzymanie i odtworzenie terenów stanowiących atrakcyjne żerowiska dla tego gatunku, takich jak: żyzne łąki, obrzeża stawów czy tereny zalewowe rzek. Rozwój intensywnego rolnictwa przemysłowego, osuszanie terenów podmokłych czy zarastanie łąk na skutek braku ich użytkowania, powoduje zanikanie bocianich legowisk i żerowisk.

Polska to europejska ostoja bociana białego. Szacuje się, że w naszym kraju gniazduje około 50 000 par bocianów, a co czwarty przedstawiciel tego gatunku jest urodzonym Polakiem. Bioróżnorodność, klimat i środowisko tworzy idealne miejscem do lęgu i chowu młodych piskląt.

Najczęściej bocianie siedliska można spotkać na terenach rolniczych, blisko dolin rzecznych i w pobliżu siedzib ludzkich.

Źródło: gdos.gov.pl

 

Tu można podejrzeć ich życie z bliska - link.

 

Z tej okazji uczniowie klasy II b SZKOŁY POLSKIEJ W TORONTO poznawali i analizowali ciekawostki z życia bocianów. Można by rzec, że stali się „bocianowymi” ekspertami. Oprócz zdobywania podstawowej wiedzy o gatunku, uczniowie wraz z panią wychowawczynią Agatą Masłowski wykonali poniższe prace plastyczne.

Ciekawostki o bocianach:


• są ptakami pod ochroną,
• osiągają wzrost do 120 centymetrów, natomiast skrzydła mogą rozłożyć na szerokość 2 metrów,
• średnia długość życia bociana wynosi od 8 do 9 lat,
• bocian biały jest mięsożerny, żywi się szczególnie rybami, owadami, płazami, gadami, a także małymi ssakami i ptakami. Żeruje głównie na polskich łąkach,
• gniazda bocianów powstają na dachach domów, na gospodarczych zabudowaniach, czy tez na słupach linii elektrycznych,
• na zimę bociany wylatują do ciepłych krajów. Podczas wędrówki mogą przelecieć nawet do 12 tysięcy kilometrów w kierunku Afryki,
• bociany w Afryce spędzają zaledwie dwa miesiące. Migracja jest jednak dla nich jedynym rozwiązaniem, by w zimowym okresie znaleźć pożywienie, którego w Polsce mogłoby dla nich zabraknąć. Powodem tego jest fakt, że większość zwierząt stanowiących dla nich pożywienie w najzimniejsze miesiące,
• hibernuje (czyli zapada w sen zimowy),
• Dwór Pentowo, mieszczący się w Polsce, na Podlasiu, został nazwany „Europejską Wsią Bocianią”. Na niewielkim obszarze, obecnie mieści się około czterdzieści gniazd, systematycznie zajmowanych przez bociany, dodatkowo, liczba ta wciąż rośnie. Jest to największe w Polsce skupisko tych ptaków.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Logo Europejskiego Funduszu Społecznego
Logo Ministerstwa Edukacji Narodowej
Logo Ośrodka Rozwoju Polskiej Edukacji za Granicą
Logo Europejskiego Funduszu Społecznego